Curriculum Vitae

H ΔΥΝΑΜΙΚΗ, dinamica.gr δραστηριοποιείται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και των επικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1981 και στις Η.Π.Α. από το 1990. Είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που αυτοματοποίησε διαδικασίες μέσω τηλεφωνικών και τηλεματικών γραμμών και μία από τις πρώτες στον κόσμο που επεξεργάστηκε ηχητικά σήματα ως πληροφοριακές δομές. Μόνο το Ελληνικό τμήμα εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 150 δήμους και δημόσιες υπηρεσίες -περιλαμβάνονται οι μεγαλύτεροι- και έχει βραβευθεί πολλές φορές σε παγκόσμιο επίπεδο για τις ευρεσιτεχνίες της και για τις υπηρεσίες που παρέχει.

Εξετάζοντας πλήθος παρουσιάσεων αντιληφθήκαμε ότι τις πιο πολλές φορές αποτελούνται από οικονομικούς πίνακες και στοιχεία που στην πλειονότητά τους έχουν ως σκοπό να πείσουν τον αναγνώστη για το μέγεθος της εταιρείας. Όπου όμως απευθυνθήκαμε ως πελάτες δεν καταφέραμε να συσχετίσουμε το φαινόμενο μέγεθος με την ποιότητα των παρασχεθέντων υπηρεσιών. Επειδή η υπερεικοσαετής θεώρησή μας συνίσταται στην αξιοπιστία μας, αυτό στο κάτω-κάτω είναι το κορυφαίο κεφάλαιό μας, αποφασίσαμε αντί άλλης παρουσιάσεως την παράθεση ενός επιγραμματικού ιστορικού-βιογραφικού με τις κυριότερες δραστηριότητές μας. Πολλοί ίσως από τους νεότερους μηχανικούς λογισμικού να συναντούν εδώ κάποιους όρους και τεχνικές για πρώτη φορά. Κάθε όμως ένα από τα περι­γρα­φόμενα βήματα είναι αναπόσπαστο τμήμα της εξέλιξης αυτού που σήμερα εννοούμε κοινά με τον όρο πληροφορική.


1978 Πως ξεκινήσαμε Ο Σπύρος Γαρδικιώτης και ο μόλις 12ετής αδελφός του Δημήτρης Γαρδικιώτης σχεδιάζουν και κατασκευάζουν, ψηφιακό συνθετητή ήχου βασισμένο στον επεξεργαστή Intel 4004 με προβολή της κυματομορφής σε κοινό δέκτη τηλεόρασης. Η προτροπή για το εγχείρημα και η ανάλυση των κυματομορφών ήταν επινόηση του μεγαλύτερου αδελφού αλλά το σχέδιο έγινε αποκλειστικά από το Δημήτρη πράγμα που απέδειξε περίτρανα το πρώιμο ταλέντο του.
1979 MUSICA Παίρνουν μέρος στη σύσταση της ψηφιακής γλώσσας για Η/Υ MUSICA και κατασκευάζουν ψηφιακό σύστημα μεταγλώττισης με τον ίδιο επεξεργαστή
1981

ΔΥΝΑΜΙΚΗ, dinamica.gr

MRGK

Κατασκευάζουν τους πρώτους πλήρεις ελληνικούς keyboard drivers για IBM PC. Όλοι οι οδηγοί πληκτρολογίου για την Ελληνική γλώσσα –και όχι μόνο- φέρουν την υπογραφή τους και εγκαθιδρύουν την επιχείρηση που μόλις είχαν συστήσει ως μία από τις πρωτοπόρες επιχειρήσεις λογισμικού της Ευρώπης. Το διακριτικό όνομα αυτής: Musical Research (αφιερωμένο στις πρώτες τους προσπάθειες).
1983 ζυγOS Σύστημα -αποτελούμενο από αισθητήρες, μετατροπείς και λογισμικό που εκτελείται στο λειτουργικό CPM- για βιομηχανικές εφαρμογές ζύγισης και αυτοματισμού. Η εγκατάστασή του φέρνει τα πρώτα κέρδη που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους
1985 LITA MARU Η πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα λογισμικού για Ωδεία και σχολές μουσικής. Το πρόγραμμα είναι σε CPM. Παίρνει την κωδική ονομασία «LITA MARU» και περιλαμβάνει πλήρη γραμματειακή υποστήριξη, ανάλυση και συγγραφή παρτιτούρας και πλήθος άλλων εφαρμογών γραφείου όπως κειμενογράφο, calculator κ.α. Το λογισμικό εγκαθίσταται στο μουσικό τμήμα του ULC και η δομή του αποτελεί μέχρι σήμερα πυρήνα παγκόσμιας πρωτοπορίας.
1986 Ελληνικά Ωδεία Μελετάται επανασχεδιασμός του λογισμικού «LITA MARU» αποκλειστικά για χρήση από τα Ελληνικά Ωδεία. Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Odeon» αντιμετωπίζει εκτός των άλλων την προοπτική μιας πολύ μικρής και απαιτητικής αγοράς. Πάραυτα η απόφαση λαμβάνεται χωρίς καμμία αναστολή κατόπιν ένθερμης προτροπής διακεκριμένων ωδειαρχών.
1987 DTec Εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης υπηρεσιών πληροφορικής στον Ελληνικό χώρο δημιουργείται χωριστό τμήμα υποστήριξης hardware με το όνομα DTec και επικεφαλής το Δημήτρη Γαρδικιώτη.
1988 Odeon Η νέα βελτιωμένη, εξελληνισμένη και ανασχεδιασμένη έκδοση του “LITA MARU” με το όνομα Odeon η οποία λειτουργεί πια σε περιβάλλον MS DOS. Τον επανασχεδιασμό και εξελληνισμό του λογισμικού χρηματοδότησε ο τότε αντιπρόσωπος της UNESCO στην Ελλάδα κύριος Γεράσιμος Κακαλής και το εγκατέστησε πρώτος στο «Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο». Το προϊόν εξαπλώνεται αμέσως εντός και εκτός της Ελλάδας και αναγορεύεται State of Art.
Ventura Publisher Utilities Ελληνικός συλλαβισμός, ορθογράφος και σειρά γραμματοσειρών για το τότε μοναδικό και διάσημο σύστημα επιτραπέζιας έκδοσης εντύπων Ventura που λειτουργεί στο shell του DOS GEM
Cartel Η πρώτη στο κόσμο πλατφόρμα αρχειοθέτησης με γραφικό interface σε DOS και μέθοδο καταχώρησης – αναζήτησης fuzzy logic.
DOSMac Μετατροπή αρχείων από format Macintosh σε DOS και τανάπαλιν. Είναι από τις πρώτες απόπειρες σύνδεσης των δύο τότε πιο διαδεδομένων συστημάτων Η/Υ
1989 Asteroid Το θρυλικό σύστημα επιλογής και διαμοίρασης δεδομένων από το Server–συνδυασμός hardware και software- που εκμεταλλευόμενο την RS232 δημιουργεί υπερδίκτυα με ταχύτητες πολλαπλάσιες των αφιερωμένων υπαρχόντων και κόστος μηδαμινό. Πρώτο βραβείο AMC στο Δημήτρη Γαρδικιώτη και τη Musical Research
1990 Melody Το λογισμικό αναγνώρισης μουσικού ύφους. Πλατφόρμα τεχνητής ευφυΐας που επεξεργάζεται δεδομένα λογικής δομής αναλύοντάς τα σε μοριακά στίγματα. Βασίζεται στην διατύπωση της σύμπτωσης G και της σχετικής ροής από το Σπύρο Γαρδικιώτη και απασχολεί μέχρι και σήμερα τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Gardikiotis, Spyros K. "Musical Information: Melodic Analysis: Melody ," Computing in Musicology 8 (1992), 70-71 Οι αλγόριθμοι χρησιμοποιήθηκαν έκτοτε από τις μεγαλύτερες στο κόσμο εταιρείες λογισμικού για ταύτιση δεδομένων και ορθογραφικό έλεγχο.
  USA link Συνδέεται άμεσα με την εταιρεία του Δρ Χαλκίδη στο Tallahassee των ΗΠΑ.
1993 Orion Η έκδοση του Odeon για άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα
1996 MR TeleMatique Σειρά δοκιμαστικών εφαρμογών αυτόματης τηλεφωνίας, αναγνώρισης φωνής και οπτικού σήματος που κρατάνε συνολικά 11 χρόνια προκειμένου το τελικό προϊόν να παρουσιαστεί στην αγορά.
PS-MED Ειδική μελέτη και κατασκευή πλατφόρμας λογισμικού για το Ινστιτούτο του κ. Θάνου Ασκητή όπως επίσης και για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων του.
2000 Odeon (Windows) To Odeon αλλάζει, μεταφέρεται σε περιβάλλον Windows
Προπαιδεία Δημιουργείται νέο τμήμα με το όνομα «Προπαιδεία» και σκοπό την πώληση και υποστήριξη εκπαιδευτικού λογισμικού του εκδοτικού οίκου «Μπουσνάκη» όπως Μαθηματικά, Γλώσσα, Εγκυκλοπαίδεια 2002 κ.α. Τα πραγματικά άριστα αυτά προϊόντα αποφέρουν μεν ικανή φήμη αλλά και ικανές οικονομικές απώλειες και η δραστηριότητα διακόπτεται πρώιμα.
2002 Orion Plus Νέο Orion για πολυχρηστικό τηλεματικό περιβάλλον
2004 ΔΥΝΑΜΙΚΗ, dinamica.gr Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας –γρήγορο διαδίκτυο-, η μεταφορά του αεροδρομίου από το Ελληνικό στα Σπάτα και η εδραίωση της Αττικής οδού οδηγούν τη Musical Research σε πλήρη επανένωση με τη DTec και τη μεταφορά των ερευνητικών δραστηριοτήτων και της υποστήριξης σε ιδιόκτητο χώρο στην Αρτέμιδα Αττικής. Ο νέος διακριτικός τίτλος –που κατατίθεται στο οικείο επιμελητήριο- είναι "ΔΥΝΑΜΙΚΗ" και περιλαμβάνει εξειδικευμένα συστήματα, εφαρμογές Η/Υ και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Η νέα επιχείρηση κρατάει το γραφείο της DTec στην Αθήνα ως παρουσία στο κέντρο.
2005 Octopus Αναπτύσσεται η νέα πλατφόρμα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για μεγάλους οργανισμούς (Δήμους, Δημόσιους οργανισμούς και μεγάλες εταιρείες). Περιλαμβάνει όλη την εμπειρία των στελεχών της που αποκτήθηκε μέσα από μακροχρόνια σειρά πειραματισμών, εφαρμογών και επιτυχιών
2006 Αλλαγή δομής Μετά από μελέτη του Δρα Χαλκίδη και άμεση εφαρμογή των σχεδίων του η ΔΥΝΑΜΙΚΗ, dinamica.gr γίνεται η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα και από τις πρώτες στον κόσμο που απασχολεί πάνω από 40 άτομα σε όλο τον κόσμο at VO. Αντί δηλαδή να μεταφέρονται στο γραφείο κάθε πρωί, εκτελούν τις αρμοδιότητες τους από το χώρο τους ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες και συνεργάζονται διαδικτυακά. Με αυτόν τον τρόπο αξιοποιείται επαγγελματικά η μακρόχρονη ερευνητική εμπειρία στον τομέα της τηλεματικής.
2007 LaPorte, Delfin, TelePro, SalesTrack, TKScout, BCInfo κ.α. Χάρη στη νέα της δομή η ΔΥΝΑΜΙΚΗ, dinamica.gr επιτυγχάνει το ακατόρθωτο. Μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος δημιουργεί 22 utilities υποστήριξης, νέα προγράμματα και υπηρεσίες πρώτης γραμμής, κορυφαίας –παγκόσμια αναγνωρισμένης- ποιότητας που παρουσιάζονται στην αγορά σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.
xViewAdvanced Παγκόσμια καινοτομία κατά την οποία τα περιεχόμενα της βάσης δεδομένων μπορούν να αλλάξουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της εκτύπωσής τους.
2008 ActionSet Τεχνολογία χάρη στην οποία καθίσταται δυνατή η εμβολή και συνεργασία ανεξάρτητου λογισμικού με το λογισμικό Odeon της Δυναμική Odeon Ωδεία
USA office Χάρη στη συνεργασία με το Δρα Μιχάλη Χαλκίδη ιδρύεται γραφείο στις ΗΠΑ με σκοπό την έρευνα, τη μεταφορά τεχνολογίας και την προώθηση υπηρεσιών και ευρεσιτεχνιών. Ο Μιχάλης Χαλκίδης, διδάκτωρ πολιτικών επιστημών και οικονομίας και καθηγητής σε πλήθος ανώτατα ιδρύματα των ΗΠΑ, είναι επιστήθιος φίλος των ιδρυτών της ΔΥΝΑΜΙΚΗ, dinamica.gr και η συνεισφορά του στη στρατηγική της είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι διευθυντής του USA department της Δυναμικής.
2009 DDD Αναπτύσσεται παγκόσμιο δίκτυο διαχείρισης και μεταφοράς δεδομένων με την εμπορική ονομασία Dinamica Delta Dispersion. Η τελική δοκιμή, ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πελατών από τρία σημεία της υδρογείου (Hellas – USA - Philippines), στις 23 Απριλίου 2009 στέφεται με απόλυτη επιτυχία και αποτελεί άλλη μία καινοτόμο πρωτοπορία της
LeSecret Νέα τεχνολογία που επιτρέπει την απόλυτη μυστικότητα στα δεδομένα. Χάρη σε αυτή μπορεί κάποιος να μεταφέρει κυριολεκτικά όλη την επιχείρησή του στην τσέπη του.
Octopus
Look Up
Το λογισμικό Octopus μετατρέπεται σε πολύτιμο βοηθό γραφείου για κάθε δραστηριότητα ή επάγγελμα
2010 Tele Care Τεχνολογία χάρη στην οποία είναι εφικτός ο τηλεματικός χειρισμός ηλεκτρονικού υπολογιστή προς όφελος του χειριστή του.
2012 AutoForm ActionDegree & ActionQualifying Τα νέα add-ons Απολυτήριες Εξετάσεις Ωδείων και κατατακτήριες εξετάσεις Ωδείων τα οποία, μέσω της τεχνολογίας ActionSet, προστίθενται προαιρετικά στο λογισμικό Odeon και αυτοματοποιούν την έκδοση όλων των εγγράφων απολυτηρίων και κατατακτηρίων εξετάσεων για τα Ωδεία.
  D Easy Scan Οι αυξημένες ανάγκες αρχειοθέτησης μας οδήγησαν στη δημιουργία του ειδικού βοηθητικού λογισμικού σάρωσης (scanning) εγγράφων και φωτογραφιών D Easy Scan ώστε η σάρωση εγγράφων και η αρχειοθέτησή τους από το κύριο λογισμικό να γίνεται άμεσα, εύκολα και αυτόματα.
2014 Δυναμική Διατίθεται η νέα δημιουργία Δυναμική
Το λογισμικό SMSSender™ επιτρέπει την άμεση και σίγουρη αποστολή SMS από τον υπολογιστή σας αυτόνομα ή σε συνδυασμό με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα.
Σχεδιασμένο με την παροιμιώδη ευκολία χρήσης όλων των λογισμικών της Δυναμική εξασφαλίζει γρήγορη, άμεση και σίγουρη αποστολή μηνυμάτων με απόλυτη κρυπτογράφηση.
2016 dPay Δυνατότητα καταχώρησης είσπραξης μέσω οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού οργανισμού με χρήση μοναδικού κωδικού οφειλής.
  C-BackUp Λογισμικό αυτόματης αντιγραφής αρχείων. Τα αντίγραφα είναι απροσπέλαστα από ιούς.
  RightsByExample Βοηθητικό λογισμικό το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα στους διαχειριστές του συστήματος Odeon να προσδιορίζουν ρόλους χειριστών και δικαιώματα στις διαδικασίες "κατά παράδειγμα".